کد اقتصادی چیست و چه کاربردی دارد؟
کد اقتصادی یکی از مفاهیم مهم و کاربردی در حوزه امور ثبتی است. دریافت سریع کد اقتصادی می تواند مزایای زیادی برای صاحبان کسب و کارها به همراه داشته باشد. گاهی ممکن است این کد را با مفهوم کد مالیاتی شنیده باشید و یا با عنوان شناسه ملی آن را بیان کنند، آیا این سه موضوع مفهوم یکسانی دارند؟ اهمیت گرفتن این کدها چیست؟ این روزها تقریبا تمامی کسب و کارها نسبت به دریافت این کد اقدام کرده اند، اما داشتن کد بیان شده می تواند چه مزایایی برای آن ها به همراه داشته باشد؟
با ما باشید تا در این مطلب از موسسه ثبت فرهنگ اطلاعات کاملی در خصوص دریافت کد اقتصادی و کاربردهای آن به شما ارائه دهیم.
کد اقتصادی چیست؟
کد اقتصادی چیست؟ این کد در واقع به شناسه ای گفته می شود که توسط سازمان امور مالیاتی به اشخاص حقوقی و حقیقی اعطا می شود. به عبارت ساده تر، این کدها برای شناسایی یک واحد اقتصادی معرفی شده اند و دقیقا مانند کد ملی برای اشخاص عمل می کنند، با این تفاوت که این کد به یک کسب و کار تعلق دارد.
موضوع کد اقتصادی زیر نظر قانون تجارت بوده و اگر شرکت یا فردی که در حال انجام فعالیت تجاری است ولی کد اقتصادی ندارد، مشمول جریمه خواهد شد و همچنین ممکن است مشمول ممنوعیت فعالیت نیز شود. صاحبان کسب و کارها تا 2 ماه بعد از شروع فعالیت خود فرصت دارند تا نسبت به اخذ کد اقتصادی اقدام کنید.
کاربرد کد اقتصادی
با توجه به میزان اهمیت کد اقتصادی، احتمالا این سوال برای شما ایجاد می شود که دریافت کد اقتصادی چه کاربردی دارد؟ با داشتن کد اقتصادی شما می توانید بسیاری از امور خود را راحت تر انجام دهید و برای انجام فعالیت های تجاری مانع خاصی نخواهید داشت. از مهم ترین کاربردهای دریافت سریع کد اقتصادی شرکت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
داشتن کد اقتصادی می تواند برای فعالیت های مربوط به واردات و صادرات اهمیت زیادی داشته باشد. افرادی که قصد دارند واردات و صادرات کالاهای مختلف را انجام دهند به کارت بازرگانی نیاز دارند و لازمه دریافت این کارت، داشتن کد اقتصادی است. بنابراین نداشتن این کد می تواند فرصت انجام واردات و صادرات را از شما بگیرد.
شرکت در مزایده و مناقصه
شرکت در مزایده و مناقصه نیازمند داشتن کد اقتصادی است، چراکه این کد می تواند موجب افزایش رتبه شرکت مذکور شود. شرکت هایی که قصد شرکت در مزایده ها را دارند باید رتبه و جایگاه کافی را به دست آورده باشند تا مجاز به شرکت باشند و این کد می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.
کاربردی برای فرآیندهای مالیاتی
ارائه اظهار نامه مالیاتی نیازمند داشتن کد اقتصادی است. دارا بودن این کد می تواند انجام فرایندهای مالیاتی را بهبود بخشد.
امکان ثبت قرارداد با شرکت های بزرگ
اگر شما به عنوان صاحب یک کسب و کار قصد دارید با شرکت های بزرگ قرارداد ببندید، باید بدانید آن ها از شما کد اقتصادی می خواهند و نداشتن آن می تواند یک فرصت پر سود را از شما بگیرد.
صدور فاکتور رسمی
این روزها بسیاری از مشتریان برای دریافت فاکتور از شرکت ها، تنها فاکتور رسمی را قبول دارند. داشتن کد اقتصادی به شما کمک می کند تا بتوانید برای مشتریان خود فاکتور رسمی صادر کنید.
تفاوت کد اقتصادی با کد مالیاتی و شناسه ملی
کد مالیاتی، شناسه ملی و کد اقتصادی سه عبارتی که بسیار نام آن ها را می شنویم. قطعا این سوال برای شما نیز پیش آمده که تفاوت کد اقتصادی و کد مالیاتی یا شناسه ملی چیست؟ بهتر است بدانید در گذشته کد اقتصادی و شماره مالیاتی دو شناسه مجزا بودند، اما امروزه کد مالیاتی و اقتصادی در واقع همان شناسه ملی شرکت هستند که از طرف سازمان امور مالیاتی برای شرکت ها صادر می شوند. این کد برای شرکت ها مانند کد ملی برای اشخاص عمل کرده و می تواند در زمینه های مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
سامانه استعلام کد اقتصادی
سامانه استعلام کد اقتصادی Tax.gov.ir یا همان سازمان امور مالیاتی است. در این سامانه شما می توانید اقدامات لازم برای دریافت کد اقتصادی را انجام دهید.
چه کسانی باید کد اقتصادی دریافت کنند؟
بر اساس قوانین تعیین شده در ایران اشخاص حقیقی و حقوقی زیر مکلف به اخذ کد اقتصادی هستند.
- افراد فعال در زمینه تجارت: تمامی اشخاص حقیقی که مشغول فعالیت در حوزه تولید و توزیع تمام کالاها، امور خدماتی و تولید مونتاژ هستند و جواز کسب و کار از مراجع مربوطه را دارند یا برای انجام فعالیت خود دارای محلی هستند.
- شرکت های حقوقی: تمام شرکت حقوقی که به فعالیت های تولید و توزیع تمامی انواع کالا، تولید و مونتاژ و امور خدماتی مشغول هستند.
- صاحبان دارای مجوز کسب و کار: کسانی که مجوزهای کسب و کار نظیر پروانه کسب و محلی برای فعالیت تجاری دارند،باید نسبت به دریافت کد مذکور اقدام کنند.
- پرداخت کنندگان مالیاتی: هر فرد حقیقی و حقوقی که که پرداخت کننده مالیات است باید این کد را دارا باشد.
افراد معاف از دریافت کد اقتصادی
در بخش قبل بیان کردیم که چه افرادی موظف به دریافت سریع کد اقتصادی هستند، اما در این میان نیز افراد و کسب و کارهایی نیز هستند که از دریافت این کد معاف باشند. به طور کلی افراد و شرکت های معاف از مالیات عبارتند از:
- افراد حقیقی که در حوزه ادبی، هنری و فرهنگی فعالت می کنند، نیازی به دریافت کد اقتصادی ندارند. از جمله فعالیت های این افراد می توان به طراحی، بازیگری، نقاشی و غیره اشاره کرد.
- مکان هایی که برگزارکننده مراسمات مذهبی هستند مانند حسینیه ها، مساجد، هیئل های عزاداری و غیره، الزامی به دریافت کد مذکور را ندارند.
- افرادی که فعالیت های پیمانکاری را انجام می دهند و درآمد آن در یک سال تمام کمتر از 5 میلیون تومان باشد.
ابطال کد اقتصادی
حال که تمامی موارد مربوط به کد اقتصادی آشنا شدید، بهتر است در مورد ابطال آن هم اطلاعاتی داشته باشید. مواردی وجود دارد که می توانند منجر به ابطال کد اقتصادی شود. این موارد عبارتند از:
حکم مراجع قضایی: در برخی مواقع مراجع قضایی تصمیم می گیرند که کد اقتصادی برخی شرکت ها و افراد را باطل نمایند. این حکم می تواند به دلایل مختلف اتفاق بیفتد که از جمله می توان موارد به کلاهبرداری ها، موارد سو استفاده از کدهای اقتصادی و فعالیت های برخلاف قوانین اشاره کرد.
پایان فعالیت فرد یا شرکت: در صورتی که یک شرکت بخواهد فعالیت کاری خود را پایان دهد و مدیران برای انحلال آن تصمیم بگیرند، با پایان کار کد اقتصادی نیز باطل خواهد شد.
فوت شخص حقیقی: در صورتی که شخص حقیقی دارنده این کد فوت کند، کد باطل شده و افراد دیگر نمی توانند از آن سو استفاده کنند.
جمع بندی
کد اقتصادی به عنوان یکی از مهم ترین مراحل پس از ثبت شرکت به شمار می رود. با داشتن این کد افراد حقیقی و شرکت ها می توانند بسیاری از امور مربوط به حوزه فعالیت خود را به راحتی انجام دهند. ما در این مطلب سعی کردیم اطلاعات لازم در خصوص دریافت سریع کد اقتصادی را به شما ارائه دهیم. شما می توانید برای انجام امور مربوط به اخذ کد اقتصادی را با موسسه ثبت فرهنگ تماس گرفته و تمامی امور مربوط به کد اقتصادی را به کارشناسان این مجموعه بسپارید.