فوت اعضا شرکت: فوت یکی از اعضا شرکت میتواند چالشهای حقوقی و اداری متعددی را برای بازماندگان و شرکای باقی مانده به وجود آورد. موسسه ثبت فرهنگ با ارائه خدمات تخصصی انتقال سهام در زمان فوت اعضا شرکت، این فرآیند را برای شما ساده و کم دردسر میکند. ما با سالها تجربه و تخصص در امور ثبتی و حقوقی شرکتها، تمام مراحل انتقال سهام را از ابتدا تا انتها به طور کامل انجام میدهیم.
فوت یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت، علاوه بر غم و اندوه برای بازماندگان، میتواند چالشهای حقوقی و مدیریتی متعددی را برای شرکت به همراه داشته باشد. یکی از این چالشها، موضوع انتقال سهام متعلق به عضو متوفی است.
نحوه انتقال سهام:
نقش شرکت:
مطلب پیشنهادی: مدارک لازم برای ثبت تغییرات شرکت
یکی از پرطرفدارترین شرکتهای ثبت شده در ایران شرکتهای سهامی و به طور ویژه شرکت سهامی خاص است. در شرکتهای سهامی هم ممکن است در مورد فوت اعضا شرکت، بندی در اساسنامه قید شده باشد که باید مطابق با آن عمل کرد.
اگر در شرکتهای سهامی خاص، یکی از اعضا فوت کند، سهام آنها به وراث انتقال پیدا میکند. برای این انتقال سهام باید جلسهای تشکیل شده و صورتجلسهای تنظیم شود. مطابق با قانون، تنظیم صورتجلسه مورد نظر باید هم به ادارهی ثبت شرکتها و هم به اداره دارایی ارسال شود. ورثه سهام میتوانند سهام را نگه داشته و یا منتقل کنند. البته انتقال سهام به هر شخصی باید به تصویب برسد.
اگر فرد فوت شده در شرکت سمت مهمی مثل مدیریت داشته باشد، بعد از انتقال سهام آن باید جلسهای به منظور تعیین مدیریت یا آن سمت تشکیل شود. در صورتی که سمت مورد نظر دارای علی البدل باشد آن فرد بلافاصله جایگزین خواهد شد در غیر این صورت باید فرد جدیدی برای این سمت تعیین شود.
مطلب پیشنهادی: افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص
یکی دیگر از شرکتهای پرطرفدار ثبتی در ایران شرکتهای با مسئولیت محدود هستند. در شرکت با مسئولیت محدود نیز سهم الشرکه از اشخاص اهمیت بیشتری دارد، به همین دلیل است که با فوت اعضا شرکت، شرکت منحل نخواهد شد مگر اینکه این موضوع از قبل در اساسنامه شرکت قید شده باشد.
در شرکتهای با مسئولیت محدود که در دسته شرکتهای سرمایهای قرار میگیرند، تصمیم گیری نهایی برعهده شرکایی است که حداقل سه چهارم سهم الشرکه را دارا باشند. حالا این سه چهارم سهم الشرکه میتواند متعلق به یک یا چند نفر باشد.
به این موضوع نیز توجه کنید که اکثر شرکتهای با مسئولیت محدود توسط افرادی که در یک خانواده و فامیل هستند یا با هم آشنایی دارند تاسیس و ثبت میشوند.
مطابق با قانون، در این نوع شرکتها موضوعاتی مثل فوت اعضا شرکت، ورشکستگی، محجوریت و … انحلال شرکت را نتیجه نمیدهند مگر اینکه در اساسنامه به صورت صریح در مورد آن صحبت شده باشد و یا سهامدار اکثریت تصمیم به انحلال بگیرند.
فوت مدیرعامل شرکت با مسئولیت محدود، علاوه بر تاثیرات روحی برای بازماندگان، میتواند چالشهایی را از نظر حقوقی و مدیریتی برای شرکت به وجود آورد. یکی از این چالش ها، موضوع انتقال سهم الشرکه متوفی است.
قانون حاکم:
در خصوص انتقال سهم الشرکه در زمان فوت یکی از شرکای شرکت با مسئولیت محدود، باید به قانون تجارت و اساسنامه شرکت رجوع کرد.
مفاد قانون تجارت:
ماده 97 قانون تجارت اعلام میدارد که “در صورت فوت یکی از شرکا، شرکت منحل نمیشود مگر آنکه در اساسنامه خلاف آن تصریح شده باشد.”
ماده 98 قانون تجارت نیز تعیین میکند که “اگر در اساسنامه ترتیب انتقال سهم الشرکه متوفی معین نشده باشد، سهم الشرکه او به ورثه او منتقل می شود.”
مفاد اساسنامه:
اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود می تواند در خصوص نحوه انتقال سهم الشرکه در زمان فوت شریک، قواعد و مقررات خاص خود را تعیین کند.
به عنوان مثال، ممکن است در اساسنامه قید شده باشد که سهم الشرکه متوفی به سایر شرکا یا به شخص ثالثی منتقل شود و یا اینکه ورثه متوفی برای انتقال سهم الشرکه به رضایت سایر شرکا نیاز داشته باشند.
مراحل انتقال سهم الشرکه:
در شرکتهای تضامنی با فوت اعضا شرکت منحل خواهد شد مگر در موارد استثنا بقا این شرکتها ملزم به رعایت یک سری شرایط و قواعد است. اولین شرط این است که سایر شرکا شرکت رضایت به بقا شرکت داشته باشند.
دومین شرط نیز این است که ورثه فرد فوت شده که در اینجا به آنها قائم مقام میگویند رضایت داشته باشند تا سهام را حفظ کنند.
این موضوع را به یاد داشته باشید که ورثه یا نمایندگان متوفی فقط یک ماه فرصت دارند تا رضایت یا عدم رضایت خودشان را اعلام کنند. در صورتی که هیچ تصمیمی اعلام نشود، فرض بر رضایت ورثه است.
در صورتی که ورثه فرد رضایت بر بقا شرکت داشته باشند در سود و ضرر شرکت در زمان سپری شده سهیم خواهند بود. و در صورتی که ورثه عدم رضایت در مورد بقا شرکت داشته باشند فقط در سود شرکت در زمان سپری شده سهیم خواهند بود.
مطلب پیشنهادی: ورود و خروج شریک در شرکت تضامنی
یکی از موضوعات مهمی که بعد از تاسیس شرکت ممکن است برای آن پیش بیاید فوت اعضا شرکت است. مسئله مهم این است که بعد از فوت اعضا شرکت چه تغییراتی به وقوع میپیوندد و یا نیازی به اطلاع رسانی آن وجود دارد یا نه. در این مطلب تمامی این موارد را با جزئیات و به تشریح بیان کردیم.
در صورتی که در مورد هر یک از این موارد نیاز به کمک یا مشاوره دارید میتوانید از خدمات مجموعه ما استفاده کنید. از آنجایی که موسسه ثبت فرهنگ سابقه طولانی در زمینه انواع خدمات ثبت شرکت دارد میتواند هر نوع خدمت را در کمترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت برای شما انجام دهد.
آدرس:
تهران، خیابان دکتر شریعتی، خیابان شهید بهشتی، رو به روی مترو قدوسی، پلاک ۳۲، طبقه سوم ، واحد غربی
تلفن:
02188472277
طراحی سایت و خدمات سئو توسط آرمین سیلاطانی
سلام، پدر من از اعضا یک شرکت سهامی بود که متاسفانه فوت شدهاند. شرکت در حال حاظر بدهی مالیاتی دارد و ما نمیتوانیم کارهای قانونی آن را انجام دهیم، آیا اگر این کار را پیگیری نکنیم مشکلی ما را تهدید خواهد کرد؟
سلام و درود.
روحشون شاد.بطور کل طبق قوانین اداره مالیات،شرکتهایی که درگیر یا شامل بدهی مالیاتی میشوند علاوه بر قفل شدن شرکت از سمت این سازمان،تمامی اعضای تشکیل دهنده شرکت نیز از سمت اداره مالیات قفل میشوند.مسلماٌ در صورتی که یکی از اعضای شرکت در قید حیات نباشد،وراث آن شخص درگیر مالیات خواهند شد.
ما یک شرکت خانوادگی تضامنی داریم، اکنون پدر و مادرمان که از اعضای اصلی بودند فوت شده اند، میخواهیم بدانیم سرنوشت شرکت با این اتفاق چگونه می شود
سلام و درود.
زمانیکه یک یا چند نفر از اعضای شرکت فوت میشوند باید با توجه به انحصار وراثت انجام شده که وارثین متوفی دقیقاٌ قید شده باشند و برگه مالیات بر ارث(در برگه مالیات بر ارث باید اسم شرکت و میزان سهم متوفی در شرکت قید شده باشد) اقدام به تنظیم صورتجلسه انتقال قهری نمود و وارثین را در شرکت مدنظر وارد کرد.
ممنون مطالب مفیدی بودند یه سوال هم داشتم اگه درشرکت با مسولیت محدود مدیرعامل فوت کند و بعداز فوت مدیر عامل بدون آنکه مدیر عامل جدیدی انتخاب شده باشد یک قرارداد تعهدآور صادر گردد دریک شرکت حمل ونقل بارنامه صادر شده است وضعیت این قرارداد چگونه است درحالیکه دراساسنامه قید شده است امضای اسناد تعهد آور با امضای توامان مدیر عامل و ریس هیت مدیره خواهد بود
سلام و درود.
تا زمانی که وراث مدیر عامل قدیم وارد شرکت نشوند و پس از ورود افراد جدید،مدیرعامل شرکت انتخاب نگردد هیچ قراردادی را نمیتوان از طرف شرکت امضا نمود.
سلام، اگر یکی از اعضا بدهی مالیاتی سنگینی داشته باشد، بعد از فوت اعضا شرکت پرداخت این مالیات به عهده وراث است یا شرکا؟
سلام، لطفا با مشاورین ما در تماس باشید
02188472277
آیا به دلیل فوت اعضا شرکت، مثلا هیئت مدیره میتوان منحلش کرد؟
سلام و درود.
در صورتی که اعضا درشرکت فوت شده باشند تا زمانی که از طریق انحصار وراثت و پرداخت مالیات بر ارث و صورتجلسات انتقال قهری،وراث در شرکت وارد نشده باشند امکان تغییرات یا انحلال شرکت وجود ندارد.
آیا با فوت اعضا شرکت (هیئت مدیره) شرکت منحل میشود؟
سلام و درود.
خیر،فوت هر یک از اعضای هیئت مدیره شرکت به معنی انحلال شرکت مورد نظر نمیباشد و میبایست در این راستا با توجه به مراحل و مدارک مورد نیاز،اقدام به نقل و انتقال سهام متوفی به وارثین(نقل و انتقال قهری) و در نهایت به اشخاص دیگر نمایید که این موضوع نیازمند مدارک مرتبط و تنظیم صورتجلسات تخصصی میباشد.
لازمه این موضوع رو بدونید که در صورتی که اقدامات لازم در اینباره صورت نگیرد،بابت هر گونه تغییرات و تصمیم جدید در امور شرکت،با مشکلات زیاد و صرف زمان طولانی تر و هرینه های بالاتر(در صورت امکان انجام کار) مواجه میشوید.
سلام، مطلب بسیار مفیدی نوشتید ممنون، فقط یک سوال داشتم؛
من پدرم صاحب یک شرکت سهامی خاص بود که اخیرا به رحمت خدا رفتند، ما قصد انحلال شرکت را داریم، منتها سوالم اینجاست که آیا ابتدا باید ثبت تغییرات انجام دهیم بعد نصبت به انحلال شرکت اقدام کنیم یا میتوانیم در یک مرحله اعلام انحلال کنیم؟
سلام و درود.
حتماً در مورد شرکتهای این چنین میبایست ابتدا اقدام به ثبت تغییرات لازم(ورود وراث به شرکت با توجه به برگه انحصار وراثت دریافتی از مرجع قضایی و برگه مالیات بر ارث «حتماً اسم شرکت و میزان سهام متوفی در برگه مالیات بر ارث باید ذکر شده باشد» و صورتجلسات مربوطه و ذکر سهام هر کدام از وراث و در نهایت تعیین سمت هر عضو)نمایید و پس از پروسه مراحل قانونی،میتونید اقدام به انحلال یا هر مورد دیگر در رابطه با شرکت مذکور نمایید.